logo

Katalog istraživačkog i inovativnog potencijala
Univerziteta u Kragujevcu

Kancelarija za poslovnu podršku Univerziteta u Kragujevcu

CTC UNIKG tempus
Serbian English
Opremanje centra za savremene proizvodne tehnologije na Mašinskom Fakultetu u Kraljevu
Međunarodni

USAID projekat „Opremanje centra za savremene proizvodne tehnologije na Mašinskom Fakultetu u Kralejvu“, vrednosti 30.000 $

Laboratorija "3D Impuls" je nastala kao rezultat projekta "Innovative management for new products" (poznatog i pod službenim akronimom "IMPuls") koji je realizovan u okviru programa "Regional Socioeconomic Development Program" ("Program regionalnog društveno-ekonomskog razvoja"-sa službenim akronimom "RSEDP2"). Cilj projekta je bio izgradnja tehnološke baze za podršku razvoju novih proizvoda koju bi zajednički koristila mala i srednja preduzeća Srbije. Prvi zadatak projekta je bio promocija koncepcije brzog razvoja proizvoda kao i tehnologija za brzi razvoj proizvoda koje su ovim projektom uvođene. Sa tom namerom, tehnologije selektivnog laserskog sinterovanja plastike i metala, kao i tehnologija 3D skeniranja su predstavljene u 512 malih i srednjih preduzeća Raškog, Rasinskog i Moravičkog okruga. Zatim je sledilo merenje inovativnosti i konkurentnosti 316 preduzeća koja su pokazala interesovanje za primenu tehnologija za brzi razvoj proizvoda. Na osnovu procene tržišnog kapaciteta dobijenih na ovaj način, odabrano je 107 preduzeća kojima su u nastavku projekta besplatno pružane usluge ovoga centra. Nakon obuke inženjera i menadžmenta za primenu tehnologija za brzi razvoj proizvoda, upravljanje inovacijama, inovativni marketing i finansiranje inovacija, podržan je razvoj 308 CAD modela i proizveden 121 prototip novih i unapređenih proizvoda. Projekat je realizovan u periodu 9.3.2011-9.6.2013. i ukupna vrednost projekta je bila 966.624,00 EUR, od čega je Evropska Komisija obezbedila 90% iznosa, dok su preostalih 10% obezbeđeni doprinosom Grada Kraljeva i Grada Čačka, kao i drugih subjekata lokalnih samouprava sa teritorije okruga u kojima je projekat realizovan.

Dalju podršku radu Laboratorije "3D Impuls" pruža nevladina organizacija USAID u okviru programa "USAID Sustainable Local Development Project", kojim je obezbeđeno opremanje sobe za multimedijalne prezentacije i website-a laboratorije.

Po završetku projekta, usluge Laboratorije "3D Impuls" su komercijalno dostupne svim korisnicima, uključujući preduzeća, individualne dizajnere, naučne institucije i sve druge subjekte u zemlji i inostranstvu koje se bave razvojem i dizajnom proizvoda.